AAK Energy Services

AAK Energy Services

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

- Offshore-oppdragene har vært et kraftfullt springbrett

Publisert

Reisen fra fjellene ut i offshore og inn i den nye fornybare fremtiden.

AAK har historie bakover til 1987, da AAK Fjellsportsenter ble etablert som et senter for fjell-guiding, klatrekurs og fjellklatring Romsdalen.

Først ute med tilkomstteknikk i Nordsjøen

Ekspertisen og erfaringen fra mange år med fjellklatring førte AAK inn i olje- og energibransjen. Sammen med Statoil utviklet AAK taubaserte teknikker for tilkomst som det første selskapet i Nordsjøen. Det var også de som klarte å få aksept for arbeidsmetoden av lederne høyt opp i olje- og gassindustrien.

- På mange måter kan vi si at vi gikk fra natur til struktur, som igjen skapte grunnlaget for vår inntreden i offshore og onshore vind i 2009, forteller Leif Røv, leder forretningsutvikling i AAK AS.

 • Se NRK-klippet fra 1994 om AAK Fjellsportsenter!
 • Første fornybar-forsøk

  I 2009 deltok AAK på sitt første offshore vind prosjekt i Tyskland. Alfa Ventus prosjektet var den første fullskalatest – og demonstrasjon vindparken i Europa, og prosjektet var i regi av EWE Energie AG, E.ON og Vattenfall. AAK utførte blant annet arbeid knyttet til planlegging, forberedelser for løfteoperasjoner av fundamentene og installasjonen offshore.

  - Hvordan har overgangen fra typisk olje- og gassoppdrag til fornybar energi-oppdrag vært?

  - AAK har siden 2009 arbeidet med å overføre kompetanse og erfaring fra olje og gass inn mot onshore og offshore vind. I all hovedsak har dette gått på rigger og løftekompetanse, NDT inspeksjoner og vedlikehold på strukturer som fundamenter, tårn, og blader, forklarer Røv.

  Nye hoder hentes inn

  I 2012 ansatte AAK ingeniører og vindteknikere med bakgrunn fra Scanwind og GE Wind Energy i Verdal.

  - Dette bidro til at AAK også fikk en ny og viktig turbinspesifikk kompetanse og erfaring, legger han til.

  Kompetansen og erfaringen har ført til vind-oppdrag fra selskaper som Statkraft, Fred. Olsen Renewables, Statoil Hywind, Kongsberg Renewables Technology, Siemens Wind Power, Blaaster Wind Technologies, NTE, Vestavind Kraft, SWAY, Aibel og Sgurr Energy.

  Meningsfullt og gir variasjon

  - Hvordan syns medarbeiderne at det er å jobbe med offshore vind og andre fornybarprosjekter?

  - Mange føler det er meningsfullt å få være med å bidra til mer fornybar energi i et klimaperspektiv, i tillegg til at det gir en god variasjon i forhold til prosjekter i olje– og gassektoren. AAK har brukt mye ressurser på å øke denne type kompetanse blant våre medarbeidere, og det er mange som ønsker å være en del av fornybarbransjen. 

  Store planer for fremtiden

  Røv mener selskapet kommer til å være i olje- og gassbransjen så lenge den eksisterer.

  - Samtidig er vi fornøyd med at AAK har greid å ta et grep i en ny bransje som gir selskapet mer og mer arbeid i en tid der prosjekter i olje og gass er betydelig mindre enn tidligere. I skrivende stund har vi arbeid på flere offshore vindinstallasjoner i Tyskland, i tillegg til prosjekter på landbaserte vindparker i sommer, avslutter Røv.

Powered by Labrador CMS