TOOLS

TOOLS

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

- Flere og flere får alvorlige senskader av skismørning

Publisert

Å puste inn støv og giftige gasser er veldig farlig. Likevel blir mange utsatt for dette på arbeidsplassen daglig. Derfor er det viktig med høyt fokus på å beskytte inngangspartiene til vårt åndedrettssystem: munn og nese.

Store forskjeller på miljø og ansiktsformer

Støv og gass kommer i alle former og varianter, så hvordan går man fram for å beskytte seg riktig?

Pål Bakken fra Tools har god oversikt over de forskjellige former for åndedrettsvern. Han forklarer at det ofte ikke er en enkel sak å vite hvordan man skal beskytte seg, da det er store forskjeller på hva man trenger, avhengig av hvilket miljø man oppholder seg.

Pål Bakken
Pål Bakken

Store forskjeller mellom oss mennesker som skal bruke utstyret, gjør at maskene må tilpasses. - Det som passer for deg og din ansiktsform, passer kanskje mindre godt for meg. Det er helt klart en utfordring for maskeprodusentene, forklarer Bakken. – Derfor er det viktig at du får prøve ulike masker helt til du finner den som passer deg best. For dersom passformen er feil, vil du slippe inn farlige gasser.

Unngå luftveislidelser, løsemiddelskader og kreft

Det kan være livsfarlig å puste inn en del typer støv og gass. Sykdommer arbeidstakerne kan rammes av, er blant annet hud- og luftveislidelser, løsemiddelskader og kreft. Mange av disse kan ha dødelige eller dødsfremskyndende konsekvenser. Dette gjør at man gjerne får et svært begrenset privatliv, for eksempel hvis man lider av store og smertefulle eksemer, astma eller KOLS.

Beskyttelse mot skismørning

Skiglade nordmenn blir også utsatt for gasser når man for eksempel smører ski. - Det høres kanskje uskyldig ut, men det er en grunn til at det norske skilandslagets smørere i dag jobber med maske på seg og er blitt svært opptatt av å beskytte åndedrettet, sier Bakken.

Tips til bedrifter som ønsker å beskytte seg

Det er mange tiltak man kan gjøre for å beskytte seg selv og sine ansatte. Det første man bør se på er om man kan erstatte bruken av farlige stoffer med mindre farlige.

Hvis farlige stoffer er nødvendige å bruke, så er det viktige å fjerne forurensningene i lufta, for eksempel ved ventilasjon eller andre tekniske tiltak. Ved fortsatt risiko for eksponering, skal åndedrettsvern brukes.

Powered by Labrador CMS