AOF Norge

AOF Norge

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

ATV-kurs
ATV-kurs

- Vi måtte dra henne bort fra ATVen på slutten av dagen

Publisert

AOF tilbyr nå intensivt dagskurs til ansatte som bruker ATV på jobb. Enkelte skulle ønske kurset varte mye lenger.

ATVen (all terrain vehicle) har tatt Norge med storm den siste tiden. I situasjoner hvor man tidligere måtte ty til rå muskelkraft, store traktorer eller hest og kjerre om man tar turen lenger tilbake i tid, har ATVen entret scenen og forenklet alle typer fysisk belastende arbeid i ulendt terreng. Kjøretøyet har på kort tid blitt et foretrukket arbeidsverktøy for jordbrukere, skogsarbeidere, kraftselskaper, anleggsgartnere, entrepenører og reiselivsaktører over hele landet.

Sikkerhetsopplæring - et must før ATVen brukes på jobb

Antallet ATVer er firedoblet det siste tiåret, og det er nå registrert opp mot 50 000 norske ATVer som brukes flittig på fritid og i arbeidssammenheng. Men skal man bruke ATVen på jobb, er det en ting som er viktig: solid kunnskap i bunnen.

ATV er ikke et entydig begrep da kjøretøyet kan registreres både som moped, MC, motorredskap og traktor. Bruk av ATV på jobb er heller ikke risikofritt, og de alvorligste skadene stammer fra velteulykker som følge av uvettig kjøring. Det stilles derfor krav til dokumentert sikkerhetsopplæring av alle ansatte som skal benytte kjøretøyet.

Garanterer bratt læringskurve på ATV-kurs

Torgrim Kokaas er fagansvarlig for HMS hos AOF Norge. Virksomheten har siden 70-tallet tilbudt et bredt spekter av sikkerhetsopplæring for alle typer kraner, trucker, maskiner og arbeidsutstyr, men Torgrim kan fortelle at ATV-kurset er et av de mest actionfylte de tilbyr.

- Arbeidsgiver kan enten bruke tid og ressurser på opplæring selv, eller overlate det til en profesjonell aktør som oss - så er det unnagjort på en dag. I AOF har vi lang fartstid i å holde kurs for kran-, truck- og maskinførere, men ATV-kursene er hakket mer actionfylte. ATVen kan kjøres i alle typer terreng, og kurset er derfor fylt av intense kjøreopplevelser. De som velger kurs hos oss kan kort fortalt glede seg til en dag hvor læringskurven stiger proporsjonalt med deltagernes humør utover dagen.

Kompetansebevis avverger bot ved ulykker

Etter kurset mottar deltagerne dokumentasjon i form av kompetansebevis i bankkortformat med bilde, noe Torgrim understreker er en god ting å kunne vise frem om Arbeidstilsynet skulle komme på besøk.

-Ja, det er arbeidsgiveren som har ansvaret dersom det skulle skje en ATV-relatert ulykke som kunne vært avverget om arbeidstager hadde tilstrekkelig sikkerhetsopplæring. Med en gang en ulykke inntreffer på arbeidsplassen vil Arbeidstilsynet og politiet komme på banen og undersøke hvem som har ansvaret, og deretter sjekke om godkjent opplæring er gitt. I slike situasjoner er selvsagt et kompetansebevis fra AOF godt å kunne hente frem fra innerlomma.

Frar amatør til dreven på rekordfart

På AOFs ATV-kurs går deltagerne fra å være komplette nybegynnere til å bli habile, sertifiserte ATV-førere på kun en dag. Torgrim forteller at den bratte læringskurven skyldes instruktørenes kompetanse, kursets oppbygning - og ikke minst det faktum at deltagerne har det utrolig gøy på kurset.

-Ja, folk lærer best når de har det gøy, derfor har vi lagt vekt på en kursoppbygning hvor tiden foran pulten minimeres til fordel for tiden utendørs foran ATV-styret. Vi sørger for at deltagerne blir kjent med hverandre, enda bedre kjent med kjøretøyet og deretter får testet grensene sine i løyper og utmark.

Kurses i terrenget man møter på jobb

Kurset består av et par timer effektiv teori-innføring, tett fulgt av en teoritest, og deretter praktisk kjøring i ulike løyper. Torgrim påpeker at løypene er nøye utformet for å etterligne terrengvariasjonene deltagerne vil møte på når de benytter ATVen på jobb.

- Vi setter av mye tid til å spesialtilpasse løypene, slik at erfaringen deltagerne opparbeider seg kan tas i bruk umiddelbart når de tropper opp på jobb etter kurset. Deltagerne får derfor testet seg med ATVen i hinderløyper, bratte bakker, ulendt skogsterreng og grustak, og alle andre typer terreng man vil kunne møte på i ulike arbeidssituasjoner.

«Hun ville ikke forlate ATVen da kurset var ferdig»

Det intensive kurset varer kun en arbeidsdag, men Torgrim forteller at enkelte deltagere har vært vanskelige å få bort fra ATVen når dagen er over.

- Kurset vårt blir ofte en blanding av opplæring og event. Det er utrolig moro å se hvor kjapt folk blir trygge bak ATV-styret - og ikke minst bevisste på faresituasjoner. Absolutt alle deltagerne våre koser seg på kurset vårt, av og til for mye om jeg skal være ærlig.

- Hva mener du med «for mye»?

-Vel, vi har hatt en håndfull deltagere som ikke nødvendigvis var så entusiastiske i begynnelsen, de ville helst ikke sette seg på ATVen engang. Rundt lunsjtider kunne vi ikke finne dem noe sted, vi lette overalt og fant dem til slutt kjørende rundt i løypene mens alle andre satt og spiste. På slutten av dagen måtte vi omtrent brekke en av dem løs fra styret med makt for hun hadde ingen intensjon om å forlate ATVen på eget initiativ. Jeg kan bekrefte at hun hadde en særdeles flott dag på jobben.

-Hvordan har tilbakemeldingene vært fra deltagerne etter kurset?

-Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive fra deltagerne. Det vanker også mye skryt fra arbeidsgivere som får gjengen sin tilbake fra kurs og deretter opplever en merkbar økning i de ansattes effektivitet, siden ATVene nå kan benyttes trygt og effektivt som arbeidsutstyr av de ansatte.

 • Vil du vite mer om påmelding til ATV-kurs? Les mer her, eller kontakt [email protected].

 •  Hvorfor velge AOF som leverandør av ATV-kurs?

  • AOF ble opprettet som opplæringsvirksomhet allerede i 1931 og har lang erfaring med HMS relatert opplæring - siden tidlig på 1970 tallet.
  • AOF tar samfunns- og miljøansvar, vi er sertifisert Miljøfyrtårnbedrift.
  • AOF var av de aller første virksomhetene som ble sertifisert opplæringsvirksomhet for alle typer kran, maskiner og truckførere.
  • AOF har et bredt spekter og svært lang erfaring med dokumentert sikkerhetsopplæring på arbeidsutstyr.
  • AOF har eget digitalt kompetanseregister og utsteder egne kompetansekort i bankkortformat med bilde for truck, maskin og kranførere, for dokumentert sikkerhetsopplæring (lift, anhuking, verktøy/småmaskiner m.v.), ATV og grunnopplæring arbeidsmiljø.
  • AOF har eget landsdekkende register over godkjente veiledere/instruktører på HMS området, inkludert informasjon om kompetanse og CV.
  • AOF stiller høye faglige og pedagogiske krav til materiell og har inngått avtale med utvalgte forlag om kvalitetsmateriell der hvor dette ikke produseres av AOF Norge.
  • AOF stiller høye krav til kvalitet og har systemer for kvalitetssikring av instruktører/veiledere, materiell, utstyr, kurslokaler v.
  • AOF er opptatt av å kunne dokumentere kvalitet og er kvalifisert for leveranser av opplæring til virksomheter gjennom Achilles(olje/gass), StartBANK (bygg/anlegg), TransQ (transportsektor) og Sellihca (kraftbransjen).
  • AOF har egne kvalitetssikrede studieplaner på all sin virksomhet.
  • AOF har bred, regelmessig og god kontakt med partene i arbeidslivet, tilsynsmyndigheter og fagmiljø på HMS området.
  •  

Powered by Labrador CMS