INTEK

INTEK

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

En robot kan brukes til alt

Publisert

Mekaniker Bjarte Holen er stolt av å få bidra til å bygge roboter som gjør at norske virksomheter kan flytte produksjonen fra utlandet og hjem.

Det er en travel mann vi møter i verkstedet til Intek. Med brillene nederst på nesetippen og med roboter summende i bakgrunnen, sørger han for å holde orden på deler, utstyr og alt som er av forbruksvarer.

Men han er også med på de mange prosjektene Intek holder på med for ulike kunder. – Det er ingen tvil om at roboter blir stadig mer avanserte, og samtidig vil vi mennesker bli mer og mer avhengig av dem. En robot kan brukes til alt. Det er utformingen av roboten som bestemmer hva den er best egnet til, sier han.

Bjarte har jobbet i Intek i ni år. På disse årene har han vært vitne til en voldsom utvikling hva gjelder kompleksiteten i ulike prosjekter og leveranser. Han har også erfart at når kundene først har automatisert, så vil de gjerne automatisere mer. – Jobben vi gjør i Intek blir stadig viktigere for kundene. Vi hjelper til med utstyr og kompetanse for at de skal kunne ta produksjonen, som tidligere har vært utført i lavkostland, hjem til Norge. For enkelte holder vi også hjulene i gang i et marked der fortjenesten blir mindre og mindre, sier han.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

 Roboter gjør oppgaver som ikke er menneskevennlige

– I media blir roboter og robotteknologi ofte nevnt i sammenheng med at arbeidsplasser kommer til å forsvinne. Er du bekymret for det?

– Nei. Men når de gjør det så er det ofte det beste alternativet, fordi det som regel dreier seg om oppgaver som ikke er spesielt menneskevennlige, sier Bjarte.

Han forklarer at han tenker på oppgaver som er utfordrende med tanke på helse, miljø og sikkerhet, særlig i industrisektoren, og tar eksempler som tunge løft og oppgaver som krever gjentakende svært høy presisjon.

– Mange har problemer med å innse at alternativet er å ikke ha noen arbeidsplass å gå til i det hele tatt om tre til fem år. Ved hjelp av roboter kan vi mennesker i stedet bruke kompetanse og kunnskap på felt der roboter ikke er så godt egnet.

Følg oss på Facebook

Powered by Labrador CMS