Berlitz Language Services

Berlitz Language Services

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Derfor angrer jeg på at jeg ikke har holdt engelsken vedlike

Publisert

I denne artikkelen deler jeg erfaringer fra det å bli kledd naken i møterommet på grunn av mangelfulle ferdigheter i muntlig engelsk.

I studietiden fikk jeg god trening i engelsk

Jeg er utdannet sivilingeniør i Marin Teknikk. Gjennom studiet på NTNU så var hoveddelen av pensum og forelesninger på engelsk.

På NTNU fikk jeg også flere internasjonale venner som hadde deler av studiet sitt i Norge. Jeg fikk derfor god trening i det å praktisere engelsk språk.

...men det er med språk som med birken

Etter endt utdanning flyttet jeg fra Trondheim til Oslo, og i 2001 begynte jeg å jobbe i et lite norsk It-firma.

Arbeidsspråket i firmaet var norsk, og mine engelskferdigheter begynte å støve ned. Enkelte ganger jobbet vi med dokumenter på engelsk, men vi praktiserte sjelden engelsk muntlig i jobbsammenheng.

Jeg gikk ut med karakter 5 i engelsk muntlig og skriftlig fra videregående, men det er som med språk som med det å delta i birken. Man trenger trening.

 • Les mer om kurstilbudet til Berlitz 
 • Fra kjellerbedrift til internasjonalt konsern

  Det lille norske IT-firmaet jeg jobbet i begynte å vokse, og etterhvert fikk vi flere og flere internasjonale kunder. I 2006 gikk jeg inn i ledelsen av selskapet med ansvar for salg- og markedsføring.

  Etter hvert bestemte vi oss for å satse internasjonalt, og jeg fikk en sentral rolle i dette arbeidet. Vi etablerte et datterselskap i Aberdeen i Skottland, og jeg reiste ofte dit for å støtte denne satsningen.

  • Les også: Solide engelskferdigheter styrker prosjektgjennomføringen
  • Jeg ble kledd naken i flere ulike situasjoner:

   • I interne strategimøter når diskusjonene gikk på engelsk fikk jeg kjenne språkets makt på kroppen, , fordi ordforrådet mitt var mye mer begrenset enn ordforrådet til de som hadde engelsk som morsmål, og det førte til at det var deres argumentasjon som ofte vant frem.
   • I eksterne salgsmøter i utlandet opplevde jeg ved flere anledninger at jeg ikke klarte å lukke salgene fordi jeg hadde for dårlig trening i engelsk muntlig.
   • I kontraktsforhandlinger har jeg flere ganger måttet gi motparten mer enn nødvendig fordi jeg i pressede situasjoner hadde et mindre ordforråd enn hva mine engelskspråklige motparter hadde.
   • Jeg ble invitert til å holde foredrag på internasjonale konferanser, men følte hver gang at jeg ikke leverte godt nok fordi jeg kom til kort med ordforrådet og mine muntlige engelskferdigheter.
   • Det er en tankevekker at bedrifter ofte investerer i salgskurs for selskapets selgere, men at de sjelden investerer i språkkurs selv om språket kan stå i veien for salg.

    Heldigvis var vi et godt team

    Nå kunne denne historien endt veldig dårlig, men heldigvis så var vi et stort team med mange dyktige mennesker som behersket engelsk muntlig mye bedre enn meg.

    • Følg Berlitz på Facebook
    • Vi lykkes godt med internasjonaliseringen, og selskapet har nå global forankring.

     Vi har alle behov for kurs

     Det er en tid for alt, og i 2014 gikk jeg videre og startet nettavisen enerWE. Vi er foreløpig kun representert i Norge, så min noe rustne engelskkunnskap hemmer meg ikke i nåværende jobb.

     I enerWE er jeg daglig leder. Det er første gang jeg har ledet et selskap, og jeg hadde et behov for å friske opp min kompetanse innen økonomi. I fjor deltok jeg derfor på kurset Økonomiforståelse for ledere på Handelshøyskolen BI. Kurset er relativt kostbart (rundt 20.000,-), men investeringen har allerede tjent seg inn ved at jeg har fått bedre kontroll på økonomien i selskapet jeg nå bygger opp. Kurset var veldig godt tilpasset de utfordringene jeg står i som daglig leder.

     Jeg har erkjent verdien av det å ta kurs også i voksen alder. Russen fra St. Olav i Sarpsborg skal dette året feire 20-årsjubileum, så det er lenge siden jeg hadde min siste engelsktime på videregående. Det er en stund siden har hatt praktisk språktrening.

Powered by Labrador CMS