Berlitz Language Services

Berlitz Language Services

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Engelsklærer fra Berlitz i Norge gjør suksess med skrekkfilm i Hollywood

Publisert

Mange drømmer om en karriere i Hollywood, men for de færreste blir dette en realitet. Et av unntakene er engelsklæreren Andrew B. Chisholm. Hans drøm ble til virkelighet da han ved siden av å undervise  i engelsk, skrev et skrekkfilm-manus, som han fikk solgt til film-mekkaet Hollywood.

Andrew B. Chisholm manusforfatteren bak ”Asomatous”, på sin arbeidsplass Berlitz.
Andrew B. Chisholm manusforfatteren bak ”Asomatous”, på sin arbeidsplass Berlitz.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Den ferdige filmen ”Asomatous” er basert på manuset til Andrew B. Chisholm og har USA-premiere 14. Juli 2017. Det tok over tre år fra Andrew begynte å skrive manuset, til filmen var ferdig og klar for kino.

- Det har vært tre lange og intense år, men nå er endelig filmen klar til å vises, forteller Andrew spent.

Han har hatt stor tro på prosjektet hele veien og har lagt inn flerfoldige timer, dager og netter for å få filmen klar, samtidig som han har jobbet som engelsklærer. Men reisen fra å være en ukjent manusforfatter bosatt i Norge til å få sitt manus produsert i Hollywood har vært både spennende, surrealistisk og til tider svært frustrerende i følge manusforfatteren selv.

Andrew har delt noen av sine beste tips fra sitt arbeid med ”Asomatous”. Her er hans beste tips til suksess:

 • Tenk strategisk
 • Det var ikke tilfeldig at Andrew valgte å lage en skrekkfilm. Han hadde gjort grundig research før han startet med manuset og visste at skrekkfilmer var den sjangeren han mest sannsynlig ville lykkes med

  - Jeg elsker alle filmsjangere, men skrekkfilm ble strategisk valgt da det er den sjangeren som best oversettes til alle kulturer verden over. I tillegg er det sjangeren som er enklest å få filmatisert uavhengig av størrelsen på budsjettet man har. Uansett om man har et beskjedent budsjett på 50 000 dollar eller et massivt budsjett på over 30 millioner dollar, så hadde jeg en større sannsynlighet for å lykkes.

  Andrew fikk henvendelser først fra et universitetsbasert filmselskap med et lavt budsjett og etterhvert en henvendelse fra et mer etablert produksjonsbyrå med et høyere budsjett. Han måtte dermed ta et valg om hvilket han ønsket å gå for, og valgte det mer etablerte selskapet. Jeg måtte tenke strategisk etter som at jeg var ny i bransjen og hadde store ambisjoner. Dette forstod den mindre aktøren og de oppfordret Andrew til å velge det mer etablerte selskapet.

  - Det er viktig uansett hvilken bransje du jobber innenfor, å tenke strategisk, både hvordan man skal kommunisere, men også hvilken sti man ønsker å ta videre. 

  • Ikke gi opp
  • Prosessen med å få manuset solgt, samt å få filmen produsert har vært lang, krevende og preget av mye motgang.

   - Jeg skrev fire manuskripter før jeg fikk kontakt med filmbransjen. Jeg var midlertid klar over at suksess ikke kommer over natten og brukte dermed denne perioden som et springbrett til å bli en dyktigere forfatter. Jeg har sterk tro på teorien om at det trengs omlag 10.000 timer for å mestre en ferdighet. Dermed anså jeg denne tiden og mitt arbeid med de tidligere manusene jeg hadde skrevet, som nødvendig øvelse for å nå mine mål. Tilslutt, etter omlag 10.000 timer med skriving, ble jeg kontaktet av produksjonsbyråer i Hollywood, forteller Andrew stolt.

   - Mitt råd til andre med store ambisjoner er; ikke gi opp! Det høres kanskje klisje ut, men når du er på den andre siden av jordkloden og det plutselig er folk fra Hollywood som kontakter deg og ønsker produktet ditt, får man er nytt perspektiv. Det er en klisje fordi det er sant, sier manusforfatteren tankefullt.

   - Det krever masse øvelse, slit og frustrasjon for å mestre en ferdighet. Man kan ikke forvente at man blir en ekspert ved å legge inn minimal anstrengelse. Det oppstår hindringer og det tar lang tid å Komme i mål. Jeg tror det er alt for mange der ute som gir opp alt for lett eller ikke anstrenger seg nok. Det er også viktig å være disiplinert og ta det du driver med seriøst uansett hvor utfordrende det er.

   • Ikke la deg påvirke av negativitet
   • Da Andrew startet å skrive manuset møtte han også på utallige skeptikere som var negative til hans planer om å bli manusforfatter. Da han startet å skrive manuskript, var det mange som så på han som en drømmer, forteller Andrew.

    - De var skeptiske til at det var mulig å komme i kontakt med filmbransjen, eller leve av å være manusforfatter.

    I dag er han glad han ikke hørte på skeptikerne.

    - Man vet jo at det er utfordrende å tjene penger på å skrive manus og jobbe som forfatter, men jeg trodde på det jeg drev med og var fast bestemt på å nå mine mål.

    Andrew påpeker at det er viktig å ikke la seg påvirke av folk som ikke forstår seg på dine mål og ambisjoner. Det viktigste er å ha troen på seg selv uansett hvor obskur drømmen kan virke for andre.

    • Følg hjertet  
    • Andrew kan sies å være en person som følger hjertet og det var dette som førte til  at han begynte å skrive filmmanus;

     Andrew som opprinnelig er kanadisk, bodde og jobbet som sosialarbeider i Øst-Canada inntil han i 2008 ble hodestups forelsket i sin nåværende kone, som er fra Norge. Da tok livet hans en brå og uventet vending.

     - Jeg flyttet til Norge selv om jeg aldri hadde vært her før. Jeg solgte alle eiendelene mine og flyttet hit. Jeg har alltid drømt om å bli forfatter, men det var først da jeg kom til Norge at jeg begynte å skrive. I påvente av visum kunne jeg verken jobbe, studere eller reise. Dermed var dette en gylden mulighet til å begynne på et manus. Siden jeg var liten har jeg drømt om å bli forfatter og nå hadde jeg muligheten. Etter hvert begynte jeg å jobbe som engelsklærer ved siden av, da jeg alltid har elsket å undervise og hjelpe andre. Det ga også livet rutine, men jeg tror ikke jeg hadde klart å jobbe fulltid som skribent. Da var det fint å kombinere to jobber som begge ga meg mye glede og som utfylte hverandre .

     Andrew forteller at uansett hva man driver med, er det viktig å ta hensyn til hva man liker å gjøre, fremfor hvor det er tryggest eller ligger mest penger.  Å følge hjertet er essensielt for å få motivasjonen til å mestre en ferdighet. Om man gjør noe man ikke brenner for, vil motivasjonen til å legge inn det lille ekstra være vanskeligere å finne. Hans prosjekt med å skrive filmmanusskript var lenge bare en hobby og noe han elsket å drive med . Han håpet det en dag ville bli en lønnet jobb, noe det heldigvis ble, forteller Andrew.

     • Kommunikasjon er nøkkelen til suksess
     • Klar og tydelig kommunikasjon er viktig uansett bransje, både for å kunne kommunisere effektivt med andre og for å skape gode relasjoner. Andrew påpeker at hans erfaring med kommunikasjon og språk har hjulpet ham i prosessen med å få manuset solgt til- og samarbeid med -filmbransjen.

      - Å lage en film består av lag på lag med samarbeid og mange har ulike ideer, oppfatninger og tanker om hvordan de ønsker at filmen skal bli. Kommunikasjonen med filmbransjen har lært meg å tenke grundig gjennom hva man ønsker å formidle før man snakker, og sørge for å snakker klart og tydelig når man først snakker. Jeg tror det er nøkkelen til all type samarbeid i en kreativ prosess, fordi kreativitet er grenseløs og man må være sikker på at alle involverte føler seg hørt. I tillegg må man forstå hverandre, samt valgene man tar for prosjektet.

      • Vær tydelig, men ikke for tydelig
      • Andrew trekker også frem at solide språkferdigheter og spåktrening er viktig for nordmenn og andre som jobber med språk som ikke er deres morsmål. Dette er viktig både for å oppnå ønsket suksess og for å kunne samarbeide best mulig med personer du ikke deler morsmål med, uansett bransje.

       - Språk er viktig, samt å være bevisst på kulturelle forskjeller. Og det er viktig å kunne balansere språket. En ting jeg har erfart er at ved å prøve å snakke tydelig på andre språk kan man bli misoppfattet som frekk. Så et sentralt aspekt med god kommunikasjon er å kunne balansere språket og vite hvordan man kommuniserer budskapet effektivt.

       Andrew forteller videre at det også er essensielt å kunne tilpasse språket ut ifra hvem du snakker med og hvordan de kommuniserer. Noen kommuniserer svært formelt, mens andre har et veldig avslappet språk.

       - Prøv å tilpasse deg motpartens kommunikasjon for å bli tatt seriøst og for å ha en god dialog. Om noen skriver svært formelle e-poster, kan det være lønnsomt å svare formelt. Om andre skriver avslappet og uformelt, kan det være hensiktsmessig å svare i samme stil. Om du svarer uformelt til en motpart som kommuniserer svært formelt, kan det misforstås og du kan fremstå som frekk eller useriøs.

       Videre legger Andrew til at noen av de beste manusforfatterne i Hollywood ikke har engelsk som morsmål. Det er dedikasjon og øvelse som gjør at man lykkes.

       Følg oss på Facebook

Powered by Labrador CMS