TOOLS

TOOLS

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Store sjanser for at en ny norsk verdensmester er en billakkerer fra Seljord.

Publisert

På Notodden finner vi Tuven Billakkering, som huser en potensiell verdensmester. Det ligger i navnet; Gullbjørg Ekre, og sjeldent har vi møtt en fagarbeider med større yrkesstolthet.

Så billakkeringsprogrammer på TV som liten

Historien hennes startet da hun var liten og så billakkeringsprogrammer på TV. Hun synes det så veldig spennende ut. Når hun ble eldre fikk hun være med broren sin på jobb, som er møbelsnekker, hvor hun fikk prøve å spraye kjøkken Hun synes det var veldig gøy, men skjønte fort at det var biler hun ville lakkere.

Nå er hun godt i gang og finner fortsatt stor interesse for faget. - Jeg synes det er moro å se alt du kan gjøre med sparkel og lakk, forteller hun ivrig. - Noe du ikke trodde kunne fikses, blir som nytt igjen.

Gullbjørg Ekre ble interessert i billakkering allerede som liten jente.
Gullbjørg Ekre ble interessert i billakkering allerede som liten jente.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

VM med over 1000 deltakere fra mer enn 60 land

Denne genuine interessen har gjort Gullbjørg god i sitt fag. Så god at hun er kommet med på, det som populært kalles, Norges viktigste landslag. Yrkes-VM, eller WorldSkills som det heter internasjonalt, arrangeres annet hvert år og samler over 1000 deltakere fra mer enn 60 land.

I Yrkes-VM finner man mange grener, blant annet snekring, kokkelering, skjønnhetspleie og sementarbeid. Vårt gullhåp stiller i grenen billakkering og ambisjonene hennes er høye. – Jeg vil jo gjøre mitt beste, og så ønsker jeg å vinne, sier Gullbjørg på en overbevisende, men likevel beskjeden måte. Tidligere har hun deltatt i yrkes-NM og et slags mini-VM i Danmark, og vunnet begge. Så tanken på en verdensmester fra Seljord i år, er ikke helt urealistisk.

I så tilfelle får vi den første kvinne som noen gang har vunnet denne grenen. Som billakkerer i yrkes-VM er hun i det hele tatt ensom som kvinnelig deltaker. Ekre forteller at det som regel er bare henne og kanskje en jente til. En virkelighet som speiler den situasjonen man også finner i arbeidshverdagen.

Fagarbeider Gullbjørg Ekre
Fagarbeider Gullbjørg Ekre

[caption id="attachment_29056" align="alignnone" width="300"] Fagarbeider Gullbjørg Ekre[/caption]

Det gir stor mestringsfølelse når man klarer det vel så godt som guttene

Heldigvis synes ikke Gullbjørg at det er vanskelig å være kvinne i en slik mannsdominert bransje. – Personlig har jeg ikke merket det så veldig. Alle behandler meg likt som de andre og jeg har blitt tatt veldig godt i mot, sier hun.

For å inspirere andre jenter til å tørre og prøve understreker hun at dette er et veldig givende yrke, hvor du får en stor mestringsfølelse når man klarer det vel så godt som guttene.

Derfor er det viktig at ungdom, både jenter og gutter, velger yrkesfaglig utdanning og fortsetter å utvikle dyktige håndverkere. – Vi klarer oss ikke uten for eksempel snekkere, frisører og mekanikere. Vi trenger dem daglig og uten dem vil ikke hjulene gå rundt, sier Ekre. - Derfor synes jeg det er veldig bra at aktører som TOOLS er med på å sponse det norske yrkeslandslaget.

Vil mangle 90 000 fagarbeidere i 2035

Tall fra 2015 viste at Norge vil mangle 90 000 fagarbeidere i år 2035. TOOLS synes derfor det er naturlig å engasjere seg for at flere velger yrkesfag, og ønsker å investere i de som tar yrkesutdannelse og støtter derfor WorldSkills og Norges yrkeslandslag. Dette vil bidra til å høyne statusen til yrkesfagene, sa markedssjef i TOOLS, Anders Olaussen når samarbeidet ble videreført i 2015.

Nettopp for å gjøre Gullbjørg Ekre og hennes like kan bli gode – ja, til og med verdensmestre.

Følg oss på Facebook

Powered by Labrador CMS