Infotjenester

Infotjenester

Empty article - Subtitle

Annponsørinnhold:

Ledere bommer på regelverket for ferie

Publisert

Vi har testet norske topplederes kunnskaper om reglene for ferie, og resultatet er nedslående. Sjekk om du kan regelverket bedre.

Regelverket for ferie er regulert gjennom ferieloven. I tillegg er mange arbeidsgivere bundet av avtaler med de ansatte som gir bedre rettigheter enn ferieloven, som for eksempel retten til 5 ukers ferie.

Infotjenester har fått Norstat til å undersøke kunnskapsnivået om ferieloven i et utvalg på 600 norske toppledere. Resultatet var ikke overbevisende; i gjennomsnitt bommet lederne på halvparten av påstandene de ble bedt om å vurdere.

Klarer du det bedre? Her kan du teste deg selv i de samme påstandene.

Last ned og skriv ut Infotjenesters populære ferieplan for 2017 med plass til registrering av ferie for inntil 24 ansatte.

Overraskende resultat

Infotjenesters jurist og ekspert på ferieloven, Camilla Schie-Veslum, er overrasket over resultatet.

- Vi vet gjennom kurs og fagsupport at kunnskapen om ferieloven ikke er veldig høy blant norske arbeidsgivere. At gjennomsnittlig feilprosent ligger så høyt som 50 er imidlertid overraskende. Noe av grunnen kan kanskje være at mange ledere blander sammen reglene i ferieloven med avtaler deres egen virksomhet er bundet av, sier Schie-Veslum.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Kan få økonomiske følger

Den påstanden aller flest bommet på, var hvorvidt ansatte som er delvis sykmeldt kan kreve å få ferien utsatt. Her var det bare 17 prosent av topplederne som svarte riktig.

- Når arbeidsgivere gjør feil på dette området kan det få direkte økonomiske konsekvenser for virksomhetene ved at ansatte kan få mer ferie enn de har krav på. I andre tilfeller får feil håndtering praktiske konsekvenser, ved at man gir arbeidstakerne bedre eller dårligere rettigheter i forbindelse med ferie enn de egentlig har krav på. Uansett kan kunnskapsmangelen få negative konsekvenser, sier Schie-Veslum.

Her kan du melde deg på Infotjenesters nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på nyheter om HR, personal, ledelse, HMS og økonomi. 

Les også: Mangelfull kontroll på ansattes ferie kan koste millionbeløp

Relaterte kurs:  

Powered by Labrador CMS