Trygg Kurs

Trygg Kurs

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Trenger spesialtilpassede kurs for å installere verdens første flytende vindmøllepark

Publisert

HMS-ansvarlig Erling Wiig gir en statusrapport fra 25 meters høyde.

TechnipFMC er nå i full gang med sitt arbeid på Hywind-prosjektet - verdens første offshore vindmøllepark for flytende vindmøller som installeres til havs på dybder over 100 meter. HMS-ansvarlig for selskapet under Hywind-prosjektet, Erling Wiig, har tid til en kjapp statusrapport direkte fra Stord. Han kan melde om en actionfylt kursdag ute i felten.

-Ja, nå har jeg akkurat klatret ned fra en vindmøllestruktur. Det var en luftig opplevelse i flotte omgivelser, og jeg kan melde om svært fin utsikt.

HMS-ansvarlig Erling Wiig fra TechnipFMC deltar på Trygg Kurs spesialtilpassede kurs
HMS-ansvarlig Erling Wiig fra TechnipFMC deltar på Trygg Kurs spesialtilpassede kurs

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Men nå er du trygt nede på bakken?

-Det er helt riktig. Vanligvis har vi riggere som klatrer for oss, men på Hywind-prosjektet må vi ut i felten og klatre selv. Jeg er ikke så begeistret for høyder egentlig, jeg må innrømme det. Derfor er det greit å være ordentlig sikret, og vite at det du gjør er trygt.

Hvordan har treningen vært så langt?

-Vi har øvd på ulike typer simulerte redningsaksjoner på 25 meters høyde, hvor vi klatrer opp og henter ned personer som henger fast, bevisstløse i lufta. Det er noe med den troen du får på deg selv ved repetisjonsbaserte øvelser, troen på at en vellykket redning er noe man kan få til i virkeligheten om uhellet skulle være ute. Den typen selvtillit får man kun om man trener med riktig utstyr - i riktig setting.

Praktisk trening gir større selvtillit

Erling Wiig er utdannet sivilingeniør fra NTH, og har jobbet i TechnipFMC i åtte år på ulike offshore-prosjekter. Hywind-prosjektet setter helt nye krav til kursing og sikkerhet. Som HMS-ansvarlig tok han derfor kontakt med Trygg Kurs for å foreslå en mer praktisk tilnærming til kurs-opplegget.

- Hywind-prosjektet krever at vi må klatre selv for å overvåke arbeidet og utføre rutinemessige sjekker. Det er kontinuerlig uforutsette ting man må opp i høyden og ta stilling til, men arbeid i høyden er potensielt farlig. Det krever selvsagt et større element av praktisk trening. De som skal ut i felten har etter min mening et utvidet behov for å øve seg i virkelighetsnære omgivelser hvor de kan henge litt i selen, kikke ned, føle på at bakken er langt unna, og samtidig tenke at det er godt jeg er trygg. Man trenger en større andel praktisk kunnskap i bunnen om man virkelig skal mestre en slik situasjon. Derfor valgte vi Trygg Kurs som kursleverandør, da de har vist seg å være svært åpne for spesialtilpasning av sine sikringskurs.

Deltakere i klatremasten under Trygg Kurs' spesialtilpassede kurs for TechnipFMC
Deltakere i klatremasten under Trygg Kurs' spesialtilpassede kurs for TechnipFMC

Fem vindmøller gir strøm til 20 000 hjem

Vindturbinene i Hywind-prosjektet er verdens første flytende vindturbiner i MegaWatt-klassen, og turbinbladene alene har samme størrelse som vingespennet på en Airbus A380. TechnipFMC skal under Hywind-prosjektet bidra med transport, tauing og forankring av de flytende vindmøllene. Prosjektet har krevd halvannet år med forberedelser og detaljerte beregninger av havkrefter og stømmer. Erling forteller at mye av utfordringen ligger i å forenkle metoder for å oppnå redusert pris og tidsbruk under installasjonen.

- Verden har så langt sett en mengde vindmøller på land, men ikke så mange til havs. Vindmøllene som hittil er plassert ute til havs er oftest festet i havbunnen, og er derfor plassert på grunnere vann. Vindmøllene i Hywind-prosjektet er derimot flytende vindmøller, de kan stå ute av syne og samtidig sanke mer vind. I TechnipFMC har vi derfor jobbet grundig med å forsikre oss om at tauings- og installasjonsprosessen utføres effektivt, og at arbeidet vi utfører er sikkert, og av høy kvalitet.

Får spesialtilpasset utstyr direktesendt i posten

Under prosjektforberedelsene har tiden vært knapp for TechnipFMC. Erling forteller at samarbeidet med Trygg Kurs har forenklet arbeidet med sertifisering, klargjøring, tilpassing og logistikk av utstyr til prosjektet.

-Jeg tok kontakt med Trygg Kurs og presenterte tegninger og 3D-modeller av vindmøllene som ga et  bilde av prosjektets arbeidsoppgaver og utfordringer. Deretter fikk vi en spesialtilpasset plan for kurs og utstyr som ville dekke våre behov under prosjektet.

Alle de involverte prosjektingeniørene i TechnipFMC har blitt kurset av Tryg. Først et teoretisk onlinekurs som gir en innføring i metoder, farer og regler. Deretter praktisk trening i en simulator med arbeidsforhold som ligner de som møtes i prosjektet. Alle ble kurset i klatring, arbeid i høyden, samt redningsaksjoner i høyden. Erling forteller at kursopplegget har vært svært effektivt og tidsbesparende.

-Hywind-prosjektet er krevende, og derfor er det ideelt for oss å komme til et ferdig kursopplegg som kun inneholder elementer som er relevante for oss. Vi har for eksempel utelukkende trent i scenarioer som ligner de virkelige arbeidsforholdene. I tillegg er det utstyret vi har trent med, det samme utstyret som vi skal bruke. Under kursingen hos Trygg Kurs trente vi med utstyret som de anbefalte for prosjektet. Etter kurset pakket de ned utstyret og sendte det direkte til oss i posten så vi kan bruke det i felten. Denne typen spesialtilpasning sparer oss for svært verdifull tid under prosjektet.

Og til sist; hvordan har det vært å jobbe med et så omfattende og nyskapende prosjekt?

-Vel, Hywind er et utrolig spennende prosjekt. Jeg har vært innom mange offshore-prosjekter de åtte årene jeg har jobbet i Technip, men dette er det mest interessante hittil. Det hadde vært fantastisk om konseptet viser seg å være vellykket så det kan videreføres i større skala senere. De fem Hywind-møllene som vi skal installere utenfor Skottland i sommer kommer tross alt til å generere strøm til 20 000 hjem. Det er et imponerede resultat som det er verdt å jobbe hardt for.

Powered by Labrador CMS