Gudbrandsdal Energi

Gudbrandsdal Energi

Gudbrandsdal Energi er en landsdekkende kraftleverandør som historisk sett har vært blant de aller billigste på pris. Fra å være en liten strømleverandør i det norske strømmarkedet har selskapet i løpet av de siste 10 år hatt en betydelig økning i antall nye kunder. Selskapet er nå blant de 10 største strømselskapene i Norge med sine ca 100 000 strømkunder.

Annonsørinnhold:

Plusshus stadig mer populært blant nordmenn: – De neste årene vil det skje mye

Publisert

I fremtiden vil alle kunne kjøpe og selge strøm. – De som investerer nå gjør pionerarbeidet, sier markedsleder.

Stadig flere strømkunder blir nysgjerrige på det som allerede er et gigantisk marked i deler av utlandet: at du kan være din egen strømprodusent og samtidig tjene penger på å selge overskuddsstrøm.

– Kanskje opp mot to prosent av kundene i markedet. Da snakker vi om omtrent 200.000 husstander, sier Thomas Mathisen i Gudbrandsdal Energi.

Markedsleder Thomas Mathisen i Gudbrandsal Energi
Markedsleder Thomas Mathisen i Gudbrandsal Energi

Les også: Fremtidens strømmarked

Markedslederen i strømselskapet svarer på spørsmålet om hvor mange plusshus det vil være i Norge om fem år. I dag er det 370, ifølge ferske tall fra Europower ved inngangen til 2017.

Plusshus er bygninger som produserer like mye eller mer energi enn det de forbruker, og som gjør at de som bor i huset kan selge strøm de ikke selv forbruker.

– Situasjonen er allerede realitet for et fåtall blant norske strømkunder, som har inngått såkalte plusskundeavtaler, forteller Mathisen.

Gudbrandsdal Energi tilbyr selv plusskundeavtaler.

– Kunden betaler for den strømmen han bruker i husholdningen, men har han overskuddskraft fra solpanelet så betaler Gudbrandsdal Energi for denne, forklarer Mathisen.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Øker kraftig: – Dobbelt så populært som fjoråret

De fleste plusskunder har solcellepanel installert på taket sitt. Solceller er relativt enkelt å installere, og antallet tilbydere på det norske markedet har økt de siste årene. Det har også etterspørselen.

Statsforetaket Enova, som utbetaler støtte til miljøvennlig omlegging av norsk energibruk og energiproduksjon, utbetalte nesten dobbelt så mye støtte i 2016 som i 2015.

Nylig fortalte det grønne statsforetaket til Finansavisen at støtte til elproduksjon og solpaneler er i vinden.

– Disse tiltakene ble dobbelt så populære sammenlignet med 2015, uttalte Anna Theodora Barnwell, markedssjef for boligseksjonen i Enova til avisen.

For å få støtte til elproduksjon og solpanel er det et krav at produksjonsanlegget er tilkoblet elektrisitetsanlegget gjennom nettopp en plusskundeavtale.

Stadig fallende investeringskostnad: – Vet at IKEA kommer med solpanel-løsninger

Mathisen forteller at storskalafordeler og effektiviseringstiltak har gjort at innstalleringskostnaden på solpaneler har falt kraftig de siste årene.

– De som har installert solceller på boligen har gjort pionerarbeid. Dette er gjerne ingeniører, miljøentusiaster og «early movers», sier Mathisen.

Han understreker at kundene som har vært tidlig ute er viktige for plusshus-markedet.

– Det er kundene som bringer teknologien videre, sier han.

Markedslederen i Gudbrandsdal Energi understreker at plusshusløsninger fremdeles er i en tidlig fase, og forventer store markedsendringer i tiden fremover.

– Vi vet at IKEA kommer med denne type solpanel-løsninger. Etter hvert vil de bli så enkle at du kan montere de selv. De nærmeste par årene vil det skje mye, sier Mathisen.

Han mener at man i dag fort snakker om en investering på 40.000 kroner, hvis man ønsker å installere solcellepanel som gir mellom 3.000 og 4.000 kilowattimer i året. Solpanelene har en levetid på minimum 25 år.

– I tillegg til at du kan få en lavere strømregning, vil du som plusskunde gjøre en god investering hvis du er opptatt av klimaet, sier Mathisen.

Faktaboks: Enklere å være plusskunde i 2017

Den 1. januar i år trådte nye forskrifter i kraft som gjør det enklere å være plusskunde. De nye reglene sørger for at det blir rimeligere for plusskunder å sende strøm ut i nettet. Så langt har plusskundene i praksis vært avhengig av at nettselskapene har vært villig til å kjøpe kraften fra dem. Fremover legges det opp til at plusskunden selv kan velge en kraftleverandør som kjøper overskuddskraften.

Følg oss på Facebook

Powered by Labrador CMS