TOOLS

TOOLS

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Slik tar du best vare på føttene

Publisert

Foten er en kompleks del av kroppen som skal holde livet ut.

Derfor er det også ekstremt viktig å ta vare på føttene når du jobber og at du bruker gode arbeidssko.

 • Les saken med flere bilder og illustrasjoner på vekst.media - vår søsteravis for bygg- og anleggsbransjen.
 • Visste du at foten din består av 26 knokler, 57 ledd, 108 leddbånd, 13 eksterne og 19 interne muskler? Men utover alle delene en fot består av er ingen føtter like. De er forskjellige, og det kreves derfor ulike tiltak for å holde føttene friske, hele og fine.

  Noen har lav fotbue, andre har høy, men det mest vanlige er det som kalles «nøytral fotbue». Ved å finne ut hva slags fotbue du har, kan du gi føttene dine de beste forutsetningene for å holde seg friske. Ved å velge de riktige såle, sko og sokker får du optimal støtte og avlastning gjennom en lag arbeidsdag.

  Ved å gjøre en fotscanning leser en maskin av trykkpunkter under foten, og du finner ut hvilken type såle som er best egnet for deg. På illustrasjonen viser ulike fotbuer, som igjen krever ulike såler og sko:

  • Lav fotbue
  • Nøytral fotbue
  • Høy fotbue
  • Verdt å huske ved valg av sko

   Husk å velge en sko som gjør din fot stabil, og velg riktig såle som passer for dine føtter. Skoen skal sitte godt fast på foten. Den skal ikke presse, men heller ikke sitte for løst.

   Har du en arbeidshverdag der du står eller går mye på arbeidsplassen stiller det ekstra høye krav til de skoene du velger. Det er viktig at arbeidsskoen du velger har rett oppbygning rundt hælen og fotbuen. Da får du best støtte og komfort.

   Når du velger sko må du tenke på hva slags jobb som skal utføres. Er det innendørs eller utendørs arbeid? Er det risiko for fukt, olje eller annet søl? Hvor lenge er arbeidsoppgaven ment å vare? Jobber du i ekstremt varme miljøer eller med kjemikalier? Skal du stå mest stille eller være i bevegelse i løpet av arbeidsdagen? Trenger du en vernesko med ekstra beskyttelse, som tåhette eller spikertramp?

   Det finnes altså mange ulike parametere og aspekter å vurdere når du velger arbeidssko. I tillegg er det selvsagt viktig å ta godt vare på skoene. Da holder de lenger.

   Fem råd for glade føtter:

   • Gjør en fotscanning og analyse av dine føtter for å finne rett såle til akkurat din fot.
   • Ta ut sålen av skoen, og luft sko og såle etter endt arbeidsdag.
   • Skaff deg en avlastingsmatte å stå på. Det gir også mange andre fordeler, for eksempel glade rygger!
   • Bytt sko én gang i året eller etter behov.
   • Gode sko er essensielt for friske føtter. De skal passe din fot, være stabile, puste og gi god støtdemping.
   • En sokk er ikke bare en sokk

    Det er ikke bare maratonløpere som kan unngå gnagsår ved å velge riktig type sokk. Har du tenkt på forskjellen mellom bomullssokker og sokker laget av tekniske materialer, som puster bedre og transporterer svette?

    Bomull absorberer fuktighet og beholder den, mens tekniske sokker transporterer vekk fuktighet og holder foten kjølig og tørr lenger. Det er godt for føttene.

    Tips: Ta sålen ut av skoen

    Verdens helseorganisasjon anbefaler at en voksen person bør gå ca. 10 000 skritt per dag. Det betyr at våre føtter og sko må tas vare for å opprettholde god helse – og sunne, friske føtter.

    I løpet av en arbeidsdag vil føttene dine ha ventilasjon og luft. Alle svetter på føttene, noen mer enn andre. Særlig gjelder det om sommeren, når det ofte er varmt og litt klamt i lufta. For å sikre at skoene og sålene holder seg lengst mulig er et tips å ta ut innersålen etter endt arbeidsdag, og la sko og skosåle tørke grundig.

    Det er også viktig at du sørger for å benytte såler som er godkjent og som tilfredsstiller EN-standarden i dine vernesko.

    Bytt sko på jobben

    En idé kan være å ha to par sko på jobb. Det betyr at du for eksempel kan bytte til noen friske nye sko etter lunsj i stedet for å jobbe på de samme varme, svette skoene hele dagen. Dette er både bra for føttene, og forlenger levetiden til skoen.

    Ved hjelp av riktig type sko på jobben kan du redusere smerter i føtter, knær, hofter og rygg, noe som igjen fører til mindre sykdom og et sunnere liv – og ikke minst føtter som varer livet ut.

    Mange av våre TOOLS-avdelinger har fotscanner i butikk. Stikk innom oss eller ta kontakt for mer informasjon om fottøy som passer din arbeidssituasjon! Du kan også melde interesse for fotanalyse her.

Powered by Labrador CMS