RS Sjøredningsskolen

RS Sjøredningsskolen

Empty article - Subtitle

Annonsørinnhold:

Vi er en stolt sjøfarts- og oljenasjon

Publisert

Et stille kyss

Innerst i hjørnet på Nasjonalbiblioteket sitter en gutt og ei jente. Jenta hvisker noe til gutten.

Han smiler. Så kysser de.

Stille. Så stille som man kun kysser på biblioteket.

Allikevel snur den gamle mannen seg og hysjer.

Men den gamle mannen er ikke sint. Han er nysgjerrig.

Plutselig ser han mye yngre ut

- Hva leser dere? spør den gamle mannen hviskende.

Jenta løfter opp boka. Skipsbygging på Horten gjennom 150 år. Boka ble utgitt i 1968 og tar for seg perioden 1818 til 1968.

Den gamle mannen smiler bredt og ser plutselig mye yngre ut.

- Den boka fikk jeg i gave av min kone til min 30-årsdag, sier han. Denne gangen uten å hviske. Da var boka helt ny!

Hva skal vi leve av etter olja?

Så kommer et spørsmål litt ut av det blå.

- Hva tror du vi skal leve av etter olja? spør jenta.

Den gamle mannen tenker seg nøye om før han svarer.

- Norge har vært og er en viktig sjøfartsnasjon. Norge har også vært og er en viktig aktør i olje- og gassbransjen. Mange prater om hva vi skal leve av etter dette. Jeg mener spørsmålet er helt feil. Vi skal være stolte av alt vi har bidratt med innenfor sjøfart og olje, og så må vi ikke glemme at vi i lang tid fremover også skal leve av dette. Norge har også en stor fremtid innen disse bransjene, i kombinasjon med mange andre bransjer.

Den gamle mannen forteller at han har vært pensjonist en god stund, men at han fortsatt bidrar fortsatt med gjesteforelesninger på forskjellige høgskoler og universiteter. Før han ble pensjonist jobbet han som professor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Gutten skal på simulatorkurs hos RS Sjøredningsskolen

- Det er jo der du skal på simulatorkurs til uka, sier jenta til gutten.

- Ja, det stemmer! Eller, det vil si, jeg skal på simulatorkurs hos RS Sjøredningsskolen, men de holder til ved Høgskolen.

Gutten bor til vanlig på Vestlandet, men har tatt turen over fjellene for å gjennomføre flere ulike kurs. Han kombinerer dette med å besøke kjæresten som studerer i Oslo.

Perfekt lokasjon

- Det er perfekt å ta kurs i Horten, forteller gutten. Jeg kan kjøre mot rushtrafikken begge veier når jeg overnatter hos kjæresten min i Oslo. Selv om jeg holder fartsgrensen, går turen fort.

Han forteller at han har flere kolleger fra samme rederi som også skal på simulatorkursene. Noen bor på Østlandet, mens andre kommer med fly til Torp flyplass.

- RS Sjøredningskolen har perfekt lokasjon uansett hvor i landet man kommer fra.

For å få mest ut av kursuken, skal han også oppdatere sertifikatene sine som følge av regelendringer som trådte i kraft den 1. Januar 2017.

- I tillegg til simulatortreningen skal jeg på kursing der RS Sjøredningsskolen og Trainor har gått sammen for å tilby relevante kurspakker innen elsikkerhet.

Gutten innrømmer at han hadde håpet å kunne få reise over flere ganger for å ta kurs hos RS Sjøredningsskolen, for da kunne han besøkt kjæresten flere ganger.

Kostnadseffektivt

- Men for rederiet jeg jobber i så er det veldig kosteffektivt å booke oss inn på både simuatortrening og andre kurspakker samtidig. Jeg forstår godt at de ønsker holde kostnadene nede, så dette er en god løsning.

Vi skal være stolte!

Den gamle mannen prater ivrig.

- Vi skal være stolte av alt vi har fått til innen skipsfart og olje, sier han. Den kunnskapen vi har bygget er mye verdt. Det viser seg også ved at det også kommer utenlandske arbeidere for å ta simulatorkurs hos RS Sjøredningsskolen. Vi har bygget opp et godt omdømme på de syv hav.

Klikk på bildet over for å se flere bilder fra simulatorkursene,

Hysj!

Plutselig står resepsjonisten på Nasjonalbiblioteket ved bordet til gutten, jenta og den gamle mannen.

- Kan dere forsøke å prate litt lavere, spør han.

Den gamle mannen, gutten og jenta fniser og svarer.

- Ja, beklager.

  • Klikk her for å lese mer om kurstilbudet hos RS Sjøredningsskolen.
  • Epilog

    Forrige gang noen lånte boka ”Skipsbygging på ”Horten gjennom 150 år” var for 24 år siden, i 1993. Gutten låner boka og den stemples den med årstallet 2017.

    ---

    Det opplyses om at historien om gutten, jenta og professoren er oppdiktet, men at alt som står om simulatortrening og kurspakker i samarbeid mellom RS Sjøredningsskolen og Trainor er sant.

Powered by Labrador CMS